Legendarische Trainers die Olympique de Marseille Hebben Gevormd

Inleiding

1. Introductie van het onderwerp

   Korte uitleg over het belang van trainers in de voetbalgeschiedenis

      Trainers spelen een cruciale rol in de voetbalwereld. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van strategieën, het verbeteren van de vaardigheden van de spelers en het inspireren van teams om op hun best te presteren. Door hun leiderschap en tactische kennis kunnen trainers een team van middelmatig naar kampioenschapsniveau tillen. De invloed van een goede trainer strekt zich uit voorbij de directe prestaties op het veld; het kan ook de teamcultuur en de toekomstvisie van een club vormgeven.

   De rol van Olympique de Marseille in het Franse en Europese voetbal

      Olympique de Marseille, opgericht in 1899, is een van de meest prestigieuze en succesvolle voetbalclubs in Frankrijk. De club heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn fanatieke aanhang, indrukwekkende prestaties in de Franse Ligue 1, en memorabele momenten in Europese competities. Vooral de overwinning in de UEFA Champions League in 1993 markeert een hoogtepunt in de clubgeschiedenis. Door de jaren heen hebben verschillende trainers hun stempel gedrukt op de club, elk met hun eigen unieke aanpak en filosofie.

2. Doel van het artikel

   Wat lezers kunnen verwachten: een overzicht van de meest invloedrijke trainers in de geschiedenis van Olympique de Marseille

      In dit artikel nemen we een diepe duik in de geschiedenis van Olympique de Marseille en belichten we de trainers die een blijvende invloed hebben gehad op de club. We onderzoeken hun achtergrond, prestaties en de erfenis die ze hebben achtergelaten. Door inzicht te geven in de tactieken, leiderschapsstijlen en de impact van deze trainers, hopen we een duidelijk beeld te schetsen van hoe zij Olympique de Marseille hebben gevormd tot de club die het vandaag de dag is. Lezers kunnen verwachten geïnformeerd te worden over legendarische figuren zoals Raymond Goethals, Tomislav Ivić, Marcelo Bielsa, Didier Deschamps en de rol van Bernard Tapie, met aandacht voor hun unieke bijdragen en de onvergetelijke momenten die ze hebben gecreëerd.

Hoofdstuk 1: Raymond Goethals

1. Achtergrondinformatie

   Korte biografie van Raymond Goethals

     Raymond Goethals werd geboren op 7 oktober 1921 in Vorst, België. Voordat hij zijn stempel drukte als een legendarische trainer, begon hij zijn carrière als doelman. Na zijn actieve voetbalcarrière, stapte hij over naar het trainerschap, waar hij zijn reputatie opbouwde door verschillende Belgische clubs te leiden. Hij stond bekend om zijn briljante tactische inzichten en de bijnaam “de Tovenaar” dankzij zijn strategische vaardigheden en innovatieve benaderingen op het veld.

   Zijn carrière voor Olympique de Marseille

     Voordat hij bij Olympique de Marseille terechtkwam, had Goethals al aanzienlijke successen behaald. Hij leidde Standard Luik naar twee opeenvolgende Belgische kampioenschappen in 1982 en 1983 en had een aanzienlijke impact op de Belgische nationale ploeg, waarmee hij de halve finale van het EK 1972 bereikte. Zijn ervaring en bewezen track record maakten hem een aantrekkelijke keuze voor Olympique de Marseille, die hem in 1991 aanstelden als hoofdtrainer.

2. Prestaties bij Olympique de Marseille

   Winnaar van de UEFA Champions League in 1993

     Onder leiding van Goethals bereikte Olympique de Marseille een van de grootste successen in de clubgeschiedenis: de overwinning in de UEFA Champions League van 1993. Dit was niet alleen de eerste Champions League-titel voor Marseille, maar ook voor een Franse club. In de finale versloegen ze AC Milan met 1-0, dankzij een doelpunt van Basile Boli. Deze overwinning vestigde de naam van Goethals als een van de toptrainers in het Europese voetbal.

   Tactische innovaties en invloed op het team

     Goethals stond bekend om zijn analytische benadering van het spel. Hij introduceerde videoanalyse om de tegenstanders te bestuderen en de prestaties van zijn eigen team te verbeteren, wat in die tijd revolutionair was. Zijn vermogen om een solide verdedigingssysteem op te zetten en tegelijkertijd een gevaarlijke aanval te handhaven, maakte Marseille een geduchte tegenstander. Goethals’ aandacht voor detail en zijn tactische aanpassingen waren cruciaal voor het succes van het team.

3. Erfenis

   Lange termijn impact op de club en het Franse voetbal

     De invloed van Raymond Goethals strekt zich uit voorbij zijn tijd bij Olympique de Marseille. Zijn succes in de Champions League diende als inspiratiebron voor toekomstige generaties trainers en spelers. Zijn innovatieve benaderingen en het gebruik van technologie in coachingmethoden hebben een blijvende indruk achtergelaten op de manier waarop teams zich voorbereiden op wedstrijden. Bovendien versterkte zijn leiderschap de status van Olympique de Marseille als een van de topclubs in Europa, wat de club hielp om talentvolle spelers en trainers aan te trekken.

     Goethals wordt herinnerd als een visionair die de grenzen van het voetbal verlegde en een blijvende erfenis naliet die tot op de dag van vandaag wordt erkend en gewaardeerd. Zijn successen hebben niet alleen Olympique de Marseille geholpen om op de kaart te blijven, maar hebben ook bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het Franse voetbal in het algemeen.

Hoofdstuk 2: Tomislav Ivić

1. Achtergrondinformatie

   Korte biografie van Tomislav Ivić

     Tomislav Ivić werd geboren op 30 juni 1933 in Split, Joegoslavië (nu Kroatië). Hij was een invloedrijke en strategisch briljante voetbaltrainer, bekend om zijn innovatieve benaderingen en tactische flexibiliteit. Ivić had een indrukwekkende carrière, waarin hij meer dan 20 teams leidde in verschillende landen, waaronder Joegoslavië, Nederland, België, Portugal, Spanje en Frankrijk. Hij won talloze nationale en internationale titels, waardoor hij beschouwd werd als een van de meest succesvolle en ervaren trainers in de geschiedenis van het voetbal.

   Zijn komst naar Olympique de Marseille

     Ivić werd aangesteld als hoofdtrainer van Olympique de Marseille in 1991. Zijn reputatie als een tactisch genie en zijn vermogen om teams snel te transformeren maakten hem de ideale keuze voor de club, die op dat moment streefde naar dominantie in zowel de Franse competitie als op het Europese toneel. Zijn aanstelling kwam op een moment dat Marseille op zoek was naar stabiliteit en succes, na een periode van wisselende prestaties.

2. Prestaties bij Olympique de Marseille

   Winnaar van de Franse Ligue 1

     Onder de leiding van Ivić won Olympique de Marseille de Franse Ligue 1 in het seizoen 1991-1992. Dit succes was een belangrijke mijlpaal voor de club, die daarmee hun status als een van de topteams in Frankrijk bevestigde. Ivić’s focus op defensieve soliditeit en georganiseerde aanvallen zorgden ervoor dat Marseille niet alleen consistent presteerde, maar ook een formidabele tegenstander werd voor elke club in de competitie.

   Bekende wedstrijden en tactieken

     Ivić stond bekend om zijn pragmatische benadering van het spel. Hij paste zijn tactieken aan op basis van de tegenstander en de omstandigheden van de wedstrijd. Zijn vermogen om zijn team flexibel en dynamisch te houden, resulteerde in enkele memorabele wedstrijden. Een voorbeeld hiervan is de 3-0 overwinning op Paris Saint-Germain, waarin zijn team een meesterlijke balans tussen aanval en verdediging toonde. Zijn gebruik van een robuuste verdediging gecombineerd met snelle counter-aanvallen maakte Marseille een moeilijk te verslaan team.

3. Erfenis

   Zijn blijvende invloed op de clubcultuur en speelstijl

     De invloed van Tomislav Ivić op Olympique de Marseille ging verder dan zijn directe successen op het veld. Hij introduceerde een cultuur van discipline en professionaliteit binnen de club, die een blijvende impact had op de manier waarop het team opereerde. Zijn nadruk op teamwerk, tactische flexibiliteit en het belang van defensieve organisatie werden kernprincipes binnen de club, zelfs nadat hij vertrok.

     Ivić’s erfenis leeft voort in de herinnering van de fans en in de manier waarop latere trainers hun teams hebben benaderd. Zijn methoden en filosofieën werden bestudeerd en nagevolgd door zijn opvolgers, waardoor hij een blijvende invloed had op de evolutie van de speelstijl van Marseille. Bovendien inspireerde hij spelers en coaches om altijd te streven naar tactische perfectie en om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden op het veld.

Hoofdstuk 3: Marcelo Bielsa

1. Achtergrondinformatie

   Korte biografie van Marcelo Bielsa

     Marcelo Bielsa werd geboren op 21 juli 1955 in Rosario, Argentinië. Hij staat bekend om zijn bijnaam “El Loco” vanwege zijn intense en soms excentrieke benadering van het coachen. Bielsa heeft een uitgebreide carrière als coach, waarin hij teams over de hele wereld heeft geleid, waaronder Argentinië en Chili op nationaal niveau, evenals verschillende clubteams in Argentinië, Mexico en Europa. Hij staat bekend om zijn innovatieve en aanvallende speelstijl, evenals zijn nadruk op fysieke fitheid en tactische discipline.

   Redenen voor zijn aanstelling bij Olympique de Marseille

     Bielsa werd aangesteld als hoofdtrainer van Olympique de Marseille in mei 2014. De club hoopte dat zijn reputatie als een tactisch meesterbrein en zijn vermogen om teams snel te transformeren zou helpen bij het behalen van betere resultaten. Op dat moment had Marseille behoefte aan een nieuwe impuls om terug te keren naar de top van de Franse competitie en om te concurreren in Europa. Bielsa’s filosofie van aanvallend voetbal en zijn aandacht voor detail werden gezien als de perfecte match om het potentieel van het team te maximaliseren.

2. Prestaties bij Olympique de Marseille

   Veranderingen in teamdynamiek en speelstijl

     Onder leiding van Bielsa onderging Olympique de Marseille een significante transformatie in speelstijl. Hij introduceerde een hoge intensiteit, aanvallend spel en benadrukte het belang van snelle balcirculatie en pressing. Dit leidde tot een dynamische en aantrekkelijke speelstijl die zowel fans als analisten bewonderden. Zijn gebruik van een 3-3-3-1 formatie was ongebruikelijk, maar effectief, en zorgde voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen op het veld.

     Bielsa verbeterde ook de fysieke fitheid van de spelers aanzienlijk, waardoor ze in staat waren om zijn veeleisende speelstijl te hanteren. De veranderingen in de teamdynamiek waren onmiddellijk zichtbaar, met spelers die meer verantwoordelijkheid namen en beter presteerden onder zijn leiding.

   Belangrijke wedstrijden en prestaties onder zijn leiding

     Hoewel Bielsa slechts één seizoen aan het roer stond, waren er verschillende memorabele momenten en prestaties. Een van de meest opvallende was de 4-0 overwinning op Toulouse in september 2014, waarbij Marseille de volledige controle had en de speelstijl van Bielsa perfect ten uitvoer bracht. Onder zijn leiding eindigde Marseille als vierde in de Ligue 1 in het seizoen 2014-2015, wat een aanzienlijke verbetering was ten opzichte van het voorgaande seizoen.

     Zijn periode bij de club werd gekenmerkt door een reeks indrukwekkende overwinningen en een aanzienlijke verbetering in het spel van het team, hoewel het team uiteindelijk net buiten de Champions League-plaatsen viel.

3. Erfenis

   Zijn invloed op spelers en de filosofie van de club

     Ondanks zijn relatief korte periode bij Olympique de Marseille, liet Bielsa een blijvende indruk achter. Veel spelers die onder hem werkten, hebben verklaard dat hij hun inzicht in het spel en hun benadering van training en wedstrijden fundamenteel heeft veranderd. Spelers zoals Dimitri Payet en Florian Thauvin groeiden uit tot sleutelspelers onder zijn leiding en prezen zijn tactische kennis en vermogen om het beste uit hen te halen.

     Bielsa’s filosofie van hard werken, discipline en aanvallend voetbal bleef invloedrijk, zelfs nadat hij vertrok. Zijn nadruk op fysieke fitheid en pressing heeft een blijvende impact gehad op hoe de club de training en wedstrijden benadert. Zijn tijd bij Marseille heeft ook bijgedragen aan het versterken van de reputatie van de club als een plek waar innovatief en aantrekkelijk voetbal wordt gespeeld.

     Marcelo Bielsa wordt herinnerd als een visionair die, ondanks zijn korte tijd bij de club, de fundamenten legde voor toekomstige successen en een cultuur van professionaliteit en toewijding binnen Olympique de Marseille vestigde. Zijn erfenis leeft voort in de filosofie en de aanpak van de club, en zijn invloed op de spelers en de speelstijl blijft een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Marseille.

Hoofdstuk 4: Didier Deschamps

1. Achtergrondinformatie

   Korte biografie van Didier Deschamps

     Didier Deschamps werd geboren op 15 oktober 1968 in Bayonne, Frankrijk. Hij begon zijn voetbalcarrière als een defensieve middenvelder en werd al snel bekend om zijn leiderschap en tactische intelligentie op het veld. Als speler won hij tal van titels, waaronder de UEFA Champions League met Olympique de Marseille in 1993 en het WK met het Franse nationale team in 1998. Na zijn succesvolle spelerscarrière stapte hij over naar het trainerschap, waar hij zijn stempel drukte door zijn tactische scherpzinnigheid en vermogen om teams naar succes te leiden.

   Zijn ervaring als speler en trainer

     Deschamps had een indrukwekkende loopbaan als speler, waarbij hij naast Marseille ook voor topclubs zoals Juventus, Chelsea en Valencia speelde. Zijn leiderschapskwaliteiten als aanvoerder waren duidelijk zichtbaar en hij was een cruciale speler voor zowel club- als nationale teams. Na zijn spelerscarrière begon hij zijn trainersloopbaan bij AS Monaco, waar hij de club naar de finale van de UEFA Champions League leidde in 2004. Na periodes bij Juventus en als assistent-trainer van het Franse nationale team, keerde hij terug naar Olympique de Marseille in 2009, dit keer als hoofdtrainer.

2. Prestaties bij Olympique de Marseille

   Winnaar van de Ligue 1 en nationale bekers

     Onder leiding van Didier Deschamps beleefde Olympique de Marseille een van de meest succesvolle periodes in de recente clubgeschiedenis. In het seizoen 2009-2010 leidde hij Marseille naar hun eerste Ligue 1-titel sinds 1992. Dit was een mijlpaal die de club en zijn supporters enorm waardeerden. Naast de Ligue 1-titel won Marseille ook driemaal de Coupe de la Ligue (2010, 2011, 2012) en tweemaal de Trophée des Champions (2010, 2011) onder Deschamps’ leiding. Deze successen herstelden Marseille’s status als een van de topclubs in Frankrijk.

   Opvallende tactische keuzes en hun effectiviteit

     Deschamps stond bekend om zijn pragmatische en flexibele benadering van het spel. Hij was in staat om zijn tactiek aan te passen aan de sterktes van zijn team en de zwaktes van de tegenstanders. Een van zijn meest effectieve tactische keuzes was het gebruik van een solide verdediging gecombineerd met snelle tegenaanvallen. Hij gaf spelers zoals Lucho González en Mathieu Valbuena de vrijheid om creatief te zijn in de aanval, terwijl hij tegelijkertijd een sterke verdedigende basis handhaafde met spelers als Souleymane Diawara en Stéphane Mbia. Zijn vermogen om balans te vinden tussen verdediging en aanval was een sleutel tot het succes van zijn teams.

3. Erfenis

   Impact op toekomstige generaties en clubstrategie

     Didier Deschamps’ invloed op Olympique de Marseille reikte verder dan alleen de gewonnen trofeeën. Zijn succes en aanpak als trainer legden een belangrijke basis voor de club’s toekomst. Deschamps introduceerde een cultuur van professionaliteit en winnaarsmentaliteit die de club in latere jaren bleef beïnvloeden. Hij inspireerde toekomstige generaties spelers en trainers met zijn werkethiek en strategische inzichten.

     Veel spelers die onder Deschamps speelden, zoals André Ayew en Steve Mandanda, ontwikkelden zich tot leiders binnen de club en droegen zijn filosofieën over aan nieuwe generaties. Zijn succes als trainer bij Marseille diende ook als springplank voor zijn verdere carrière, inclusief zijn aanstelling als bondscoach van het Franse nationale team, waar hij later het WK 2018 won.

     De erfenis van Didier Deschamps bij Olympique de Marseille is een van herstel en triomf. Hij bracht de club terug naar de top van het Franse voetbal en legde de fundamenten voor langdurig succes. Zijn methoden en successen blijven een bron van inspiratie voor de club en zijn supporters, waardoor hij een onmiskenbaar deel van de geschiedenis van Marseille blijft.

Hoofdstuk 5: Bernard Tapie (Bijzondere Vermelding)

1. Achtergrondinformatie

   Korte biografie van Bernard Tapie

     Bernard Tapie werd geboren op 26 januari 1943 in Parijs, Frankrijk. Hij was een ondernemer, politicus en zakenman, bekend om zijn flamboyante en soms controversiële stijl. Tapie bouwde een fortuin op door diverse bedrijven over te nemen en nieuw leven in te blazen, variërend van elektronica tot schoenen. Zijn ondernemende geest en vastberadenheid maakten hem tot een invloedrijke figuur in het Franse bedrijfsleven en daarbuiten. Naast zijn zakelijke successen was Tapie ook actief in de politiek, waar hij diende als minister van Stedelijke Zaken in de vroege jaren 90.

   Zijn rol als clubpresident en invloed op trainers

     In 1986 kocht Bernard Tapie Olympique de Marseille, een club die destijds moeite had om te concurreren op het hoogste niveau. Tapie bracht zijn dynamische en ambitieuze aanpak naar de club, wat leidde tot een drastische verandering in de manier waarop de club werd beheerd en geleid. Hij haalde enkele van de beste trainers en spelers van die tijd naar Marseille en zorgde voor aanzienlijke investeringen in de clubinfrastructuur.

     Tapie was niet alleen een clubpresident, maar ook een visionair die de lat hoger legde voor wat de club kon bereiken. Hij werkte nauw samen met trainers zoals Raymond Goethals en Tomislav Ivić, waarbij hij hen de middelen en steun gaf die nodig waren om te slagen. Tapie had een scherp oog voor talent en tactiek, en zijn bemoeienis met de dagelijkse gang van zaken van de club was een sleutelfactor in de successen die volgden.

2. Prestaties en Invloed

   Ondersteuning en visie die trainers hielp slagen

     Tapie’s aanpak om de beste trainers aan te stellen en hen volledige steun te bieden, betaalde zich uit in de vorm van indrukwekkende resultaten op het veld. Zijn visie om Olympique de Marseille niet alleen nationaal maar ook internationaal succesvol te maken, was duidelijk vanaf het begin. Hij zorgde voor een professionele omgeving waarin trainers en spelers konden gedijen, en introduceerde moderne trainingsfaciliteiten en methoden.

     De periode onder Tapie’s leiding werd gekenmerkt door een reeks nationale en internationale successen. Het hoogtepunt van zijn voorzitterschap was zonder twijfel het winnen van de UEFA Champions League in 1993, de eerste en enige keer dat een Franse club deze prestigieuze titel heeft gewonnen. Deze prestatie was het resultaat van een jarenlange strategie van investeringen en zorgvuldige planning, waarbij Tapie’s visie centraal stond.

   Zijn indirecte maar significante rol in de successen van de club

     Hoewel Tapie zelf geen trainer was, speelde hij een cruciale rol in de successen van Olympique de Marseille door de juiste mensen aan te stellen en hen te ondersteunen. Zijn invloed was overal zichtbaar, van de manier waarop de club werd beheerd tot de prestaties op het veld. Tapie’s nadruk op winnen en excelleren werd een kernwaarde van de clubcultuur.

     Een van de meest zichtbare symbolen van Tapie’s impact is het Olympique Marseille shirt dat spelers droegen tijdens de glorieuze jaren van zijn voorzitterschap. Dit shirt werd een symbool van trots en succes, gedragen tijdens vele memorabele wedstrijden en overwinningen. Fans associeerden het shirt met de triomfen onder Tapie’s leiding, en het blijft een iconisch onderdeel van de clubgeschiedenis.

     Bernard Tapie’s nalatenschap bij Olympique de Marseille is onmiskenbaar. Zijn combinatie van ambitie, vastberadenheid en strategisch inzicht transformeerde de club en legde de basis voor een periode van ongekende successen. Hoewel zijn tijd bij de club ook controverses kende, blijft zijn positieve invloed op het Franse en Europese voetbal onbetwistbaar. Zijn tijd als president van Olympique de Marseille wordt herinnerd als een gouden tijdperk waarin de club de top van het voetbal bereikte en een blijvende impact maakte op de sport.

Conclusie

1. Samenvatting van de belangrijkste punten

   Overzicht van de besproken trainers en hun bijdragen aan Olympique de Marseille

     In dit artikel hebben we vier legendarische trainers besproken die een blijvende impact hebben gehad op Olympique de Marseille. Raymond Goethals bracht de club naar de hoogste Europese eer met de overwinning in de UEFA Champions League in 1993. Tomislav Ivić introduceerde tactische innovaties en een defensieve soliditeit die het team aanzienlijk versterkten. Marcelo Bielsa veranderde de dynamiek en speelstijl van het team met zijn aanvallende filosofie en hoge intensiteit. Didier Deschamps leidde de club naar meerdere nationale titels en herstelde hun status als een topclub in Frankrijk. Elk van deze trainers bracht unieke kwaliteiten en inzichten naar de club, waardoor ze zowel op nationaal als internationaal niveau succesvol waren.

2. De blijvende impact van deze trainers

   Hoe deze legendarische trainers de cultuur en prestaties van Olympique de Marseille hebben gevormd

     De impact van deze trainers op Olympique de Marseille reikt veel verder dan de trofeeën die zij wonnen. Raymond Goethals legde de basis voor een winnende mentaliteit en een sterke Europese aanwezigheid. Zijn tactische benaderingen en gebruik van technologie hebben de manier waarop de club functioneerde permanent veranderd. Tomislav Ivić’s nadruk op defensieve organisatie en flexibiliteit zorgde voor een robuust fundament waarop latere teams konden voortbouwen. Marcelo Bielsa introduceerde een aanvallende en intensieve speelstijl die niet alleen de prestaties verbeterde, maar ook de club een herkenbare identiteit gaf. Didier Deschamps herstelde de club naar zijn vroegere glorie en creëerde een cultuur van professionaliteit en succes die de basis legde voor toekomstige prestaties.

     De Olympique Marseille shirt werd onder deze trainers een symbool van strijdlust, innovatie en triomf. Het droeg de kleuren van hun visie en inspanningen, en elke overwinning versterkte de trots van de supporters en de identiteit van de club.

3. Toekomstige verwachtingen

   Speculatie over hoe toekomstige trainers kunnen voortbouwen op deze erfenis

     Toekomstige trainers van Olympique de Marseille hebben een rijke erfenis om op voort te bouwen. De successen en filosofieën van Goethals, Ivić, Bielsa en Deschamps bieden waardevolle lessen en inspiratie. Toekomstige leiders kunnen leren van Goethals’ strategische briljantheid, Ivić’s defensieve degelijkheid, Bielsa’s aanvallende dynamiek en Deschamps’ balans tussen verdediging en aanval.

     Om deze erfenis voort te zetten, zullen toekomstige trainers moeten blijven innoveren en zich aanpassen aan de veranderende eisen van het moderne voetbal. Ze zullen moeten investeren in jeugdontwikkeling, moderne trainingstechnieken en technologieën om concurrerend te blijven op het hoogste niveau. Bovendien is het belangrijk dat ze de waarden van hard werken, discipline en teamgeest handhaven die door deze legendarische trainers zijn gevestigd.

     De fans van Olympique de Marseille zullen blijven kijken naar de Olympique Marseille shirt als een symbool van trots en hoop. Elk nieuw seizoen biedt de kans om de glorie van het verleden te eren en nieuwe hoofdstukken van succes toe te voegen aan de rijke geschiedenis van de club. Met de juiste visie en leiderschap kunnen toekomstige trainers de erfenis van hun voorgangers respecteren en tegelijkertijd hun eigen naam schrijven in de annalen van deze iconische voetbalclub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *